Οι Arte Cinematica σαρώνουν τα διεθνή βραβεία με το "Our Story" και μιλούν αποκλειστικά στο idrones!

ushushuishsduisduiusd

Οι Arte Cinematica, ήτοι ο Κώστας Πέτσας και ο Άρης Νικολαΐδης, σαρώνουν τα βραβεία και τις διακρίσεις στο εξωτερικό, για την εξαιρετική δημιουργία τους, που περιλαμβάνει πολλές λήψεις μέσω drone (συγκεκριμένα με Phantom 1 και Phantom 3 pro), του βίντεο “Our Story”.

 Πρόκειται για μια εξαιρετική σύνθεση από πολλά βίντεο με αντικείμενο τον γάμο που αναδείχτηκε πρόσφατα ως Best Promotional Film στο Flying Robot International Film Festival από το San Francisco!

Η επιτυχία του συγκεκριμένου βίντεο δεν… περιορίζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: έχει διακριθεί επίσης με το Best Cinematography Award στο Around Film Festival του Άμστερνταμ, ήταν Best Wedding Film Finalist στο CICFF Film Festival της Kolkata και προβλήθηκε ως Official Selection Showreels στο Festival Cinedrones του Μπορντώ.

Δείτε το εκπληκτικό showreel και θα καταλάβετε τους λόγους της επιτυχίας του:

Με αφορμή τη μεγάλη αυτή επιτυχία, οι δημιουργοί έδωσαν συνέντευξη στο idrones!

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Ο συγκεκριμένος τομέας κινηματογράφισης, ο γάμος, θεωρείται "παρεξηγημένος", όσον αφορά την αξία του ως "τέχνη" αλλά και ως αντικείμενο βράβευσης σε σχετικούς διαγωνισμούς. Και όμως με αυτό το βίντεο διακριθήκατε στο φεστιβάλ. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

Παραδοσιακά, για αρκετούς ανθρώπους, ο τομέας του βίντεο δεν έχαιρε μεγάλης εκτίμησης σε σχέση με τη φωτογραφία. Ειδικότερα, το βίντεο γάμου, ανέκαθεν, είχε ένα ρόλο περισσότερο καταγραφικό και αρχειακό, παρά καλλιτεχνικό στη συνείδηση των περισσοτέρων. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει τεράστια βήματα εξέλιξης στον τομέα της κινηματογράφησης γάμων, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα. Τα βήματα αυτά έχουν βοηθήσει να αλλάξει η αισθητική του κοινού, αλλά και των ίδιων των επαγγελματιών σε σχέση με την αντιμετώπιση του βίντεο γάμου.

Η ομάδα μας, ως Arte Cinematica προσεγγίζει την κινηματογράφηση γάμου ως ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με αντικείμενο μια ιστορία αγάπης, όπου οι άνθρωποι και το συναίσθημα είναι στο επίκεντρο, και όπου ο τεχνικός εξοπλισμός και οι κινηματογραφικές τεχνικές δεν αποτελούν παρά το μέσο αφήγησης αυτής της ιστορίας.

Είναι μεγάλη χαρά μας, ως Arte Cinematica, αλλά και ως εκπρόσωποι της Ελληνικής σκηνής κινηματογράφησης γάμων, που ένα φιλμ μας με αντικείμενο τον γάμο βραβεύεται από ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ αεροκινηματογράφησης και από μια επαγγελματική κοινότητα του κινηματογράφου που δεν σχετίζεται, και δεν έχει εμπλοκή, με τον τομέα του γάμου. Εξάλλου το showreel μας αυτό έχει λάβει βραβεία και αναγνώριση και από άλλα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, κάτι που δείχνει ότι και με όρους αμιγώς κινηματογραφικούς η προσέγγισή μας είναι εύστοχη.

Πείτε μας λεπτομέρειες σχετικά με τα γυρίσματα: ποια drones χρησιμοποιήσατε, πόσα ζευγάρια κινηματογραφήθηκαν, πώς τα βρήκατε και ποιες οι αντιδράσεις τους στην "εναέρια" προσέγγισή σας για τα γυρίσματα, ποιο το σύνολο ωρών γυρισμάτων, ποιες τεχνικές ή άλλες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκειά τους;

Πρόκειται για ένα showreel κάποιων από τους γάμους που έχουμε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως σε αρκετά Ελληνικά νησιά, αλλά και στην Αθήνα. Συνήθως ένα τέτοιο δείγμα δουλειάς προσεγγίζεται ως μια διάθεση απεικόνισης των highlights, των πιο εντυπωσιακών πλάνων δηλαδή με τρόπο που να προβάλλει την τεχνική.

Η προσέγγισή μας ήταν και εδώ αφηγηματική. Προσπαθήσαμε να αφηγηθούμε μια αυτοτελή ιστορία, μέσα από την απαγγελία δικών μας στίχων, οι οποίοι να στηρίζουν το οπτικό αλλά και το ηχητικό κομμάτι του sound engineering.

Σε ένα διαφημιστικό σποτ, ή μια ταινία, υπάρχει το σενάριο και στη συνέχεια γίνονται τα γυρίσματα. Η δυσκολία που προέκυψε εδώ, είναι ότι τα γυρίσματα ήδη υπάρχουν, και μάλιστα έχουν γίνει τις περισσότερες φορές κάτω από συνθήκες πραγματικών γεγονότων, και όχι σκηνοθεσίας, και με πρωταγωνιστές που δεν είναι επαγγελματίες...  Στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι, τα εναέρια γυρίσματα έχουν γίνει με Phantom 1 και Phantom 3 pro. Εξοπλισμός ο οποίος χρησιμοποιείται από εμάς σε γυρίσματα εκτός της ημέρας του γάμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η αεροκινηματογράφιση θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και με κοινή λογική για την αποφυγή κινδύνων για ανθρώπους και αντικείμενα.

wogfuhwgfuhweuighrewu

Ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που αποκομίσατε από την εμπειρία της συμμετοχής αλλά και της βράβευσης σε ένα διεθνές φεστιβάλ όπως το Flying Robot;

Η συμμετοχή σε ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου είναι μια πολύ όμορφη και εποικοδομητική εμπειρία. Ανοίγει τους ορίζοντες και επιτρέπει να δει κανείς ταινίες υψηλού επιπέδου και διαφορετικού ύφους από το δικό του. Επιτρέπει ακόμα την επαφή με ανθρώπους του χώρου και την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και δίνει τη δυνατότητα για νέες γνωριμίες και πιθανές μελλοντικές συνεργασίες.
Φέτος είχαμε τη χαρά και την τύχη να βραβευθούμε σε αρκετά φεστιβάλ κινηματογράφου και με μια άλλη ταινία μικρού μήκους (City of my Heart - ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ-video poetry) και το ζήσαμε αυτό στα φεστιβάλ που καταφέραμε να παρακολουθήσουμε. Δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρευρεθούμε στο Σαν Φρανσίσκο για τη βράβευσή μας από το Flying Robot, στείλαμε όμως ένα ευχαριστήριο βίντεο μήνυμα, το οποίο μάθαμε ότι έλαβε πολύ ζεστό χειροκρότημα από το κοινό που βρισκόταν στον κινηματογράφο Roxy την ημέρα της βράβευσης.

Ποιες άλλες συμμετοχές ξεχωρίσατε και ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της αεροκινηματογράφισης αυτού του τύπου;

Η συμμετοχή που ξεχωρίσαμε από το φεστιβάλ Flying Robot στο San Francisco, αλλά και από το Cinedrones στο Bordeaux, είναι η συμμετοχή της ομάδας από τη Βουλγαρία με το 2D RUN - Mixed Motion Project. Η κάθετη λήψη από drone δίνει έναν χαρακτήρα 2 διαστάσεων που θυμίζει την οπτική gaming από ψηλά που υπάρχει σε αρκετά παιχνίδια arcade και εκεί ακριβώς βρίσκεται και η γοητεία του.

Ποιο είναι το επόμενο σας σχέδιο, είτε για showreel είτε για κάποιο άλλο γύρισμα;

Τόσο στο κομμάτι των γάμων όσο και στο κομμάτι των εταιρικών γυρισμάτων, τα οποία γίνονται κατόπιν ανάθεσης, θα γίνουν από εμάς και άλλα showreels στο μέλλον για την προβολή της δουλειάς μας. Ιδανικά, θα θέλαμε να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος, αλλά και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση κάποιων ντοκιμαντέρ που έχουμε σκεφτεί κατά καιρούς.

Γνωρίστε καλύτερα την Arte Cinematica εδώ.

Instagram Photos


Copyright © 2016 idrones All Rights Reserved.

Με την περιήγησή σας στο idrones.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.