Drone Racing στην Κύπρο: Όταν η αδρεναλίνη χτυπά «κόκκινο» στον... αέρα

dronecyprusrace

Η αδρεναλίνη στα ύψη και οι ταχύτητες να φτάνουν μέχρι και 150 χλμ. Είναι το Drone Racing ή αλλιώς αγώνες τετρακόπτερων το άθλημα του μέλλοντος; Ειδικοί στα αθλήματα ταχύτητας βλέπουν στο μέλλον να κατακτά περισσοτέρους φιλάθλους ακόμα και από τη Formula 1! 

 

Η μάχη ξεκινά. Οι πιλότοι των drones προσπαθούν να κατευθύνουν τα τετρακόπτερα τους μέσα σε μια ελεγχόμενη πίστα με υψηλές ταχύτητες και να καταφέρουν να περάσουν τη γραμμή τερματισμού πρώτοι χωρίς να τρακάρουν στα εμπόδια ή το έδαφος.

«Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της πίστας, κάποιες μπορούν να είναι πολύ πιο περίπλοκες από άλλες και να διαθέτουν μια σειρά από εμπόδια ανάλογα με τους κανόνες της Ομοσπονδίας αγώνων τετρακόπτερων της χώρας που λαμβάνει μέρος.

Ο πιλότος πρέπει να κρατήσει στο αέρα το εξοπλισμό του ασφαλή κατά τη διάρκεια του αγώνα και θα πρέπει να είναι 100 τοις εκατό σίγουρος και βέβαιος για τις ικανότητές του στη οδήγηση. Είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε πώς ο έλεγχος σε τέτοιο επίπεδο είναι πολύ δύσκολος από ότι το βλέπουμε εμείς από το έδαφος μέσω βίντεο», αναφέρει το Κυπριακό Σωματείο Αγώνων Αγωνιστικών Τετρακόπτερων (Cyprus Drone Racing Association).

Τι γίνεται στην Κύπρο

Σύντομα στην Κύπρο θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν από κοντά και να απολαύσουν αγώνες αγώνες τετρακόπτερων σε διάφορες πίστες στη Λεμεσό και Λευκωσία. Το 2016 δημιουργήθηκε ένα σωματείο, με στόχο να βοηθήσει νέους και παλιούς πιλότους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα επαγγελματικά ή και ερασιτεχνικά.

Νέοι μπορούν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν από μικρή ηλικία και να ασχολούνται με το μοντάρισμα ενός τετρακόπτερου κάτω από τη σωστή καθοδήγηση του Σωματείου και να αναπτύξουν ανταγωνιστικό πνεύμα και χαρακτήρα. Ο CYDRA διοργανώνει Παγκύπριους αγώνες και πρωταθλήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό οι πιλότοι του σωματείου να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία σε πίστες αντίστοιχες του εξωτερικού.

Μιλώντας στην OffsiteCy, ο Πρόεδρος του CYDRA, Φίλιππος Μυλωνάς, αναφέρει ότι στην Κύπρο ασχολούνται με το drone racing γύρω στα 40-50 άτομα. Ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται από μικρή ηλικία με τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και πριν από περίπου τρία χρόνια ένα βίντεο με αγώνες τετρακόπτερων από τη Ν. Ζηλανδία ήταν η αφορμή να ξεκινήσει να ασχολείται με τα τετρακόπτερα.

Την πρώτη φορά που μόνταρε το πρώτο του τετρακόπτερο, του πήρε έως και 3-4 εβδομάδες καθώς ήταν όλα γι’ αυτόν καινούργια και η τεχνολογία πιο περίπλοκη από ότι σήμερα. Πλέον σήμερα, όπως μας λέει, μπορεί κάποιος να μοντάρει τον απαραίτητο εξοπλισμό του σε 1-2 ημέρες όταν θα απόκτησει την απαραίτητη εμπειρία μονταρίσματος ενός τετρακόπτερου.

Οι φίλοι του drone racing ανά το παγκύπριο συνήθως δίνουν ραντεβού σε γήπεδο στην Επισκοπή στη Λεμεσό. Εκεί διεξάγονται αγώνες ταχύτητας με εμπόδια αλλά και free style που σημαίνει ότι ο πιλότος καλείται να κάνει συγκεκριμένες φιγούρες με το drone και μια κριτική επιτροπή αναλαμβάνει να τον βαθμολογήσει. Ο καλύτερος κερδίζει! Σύμφωνα με τον Φίλιππο Μυλωνά, στους αγώνες τετρακόπτερων μετρά κυρίως η εμπειρία και όχι τόσο ο εξοπλισμός του πιλότου. Όση περισσότερη εξάσκηση κάνεις τόσο πιο καλός γίνεσαι.

Δείτε φωτογραφίες:

img 6916 copy

cydra1

img 6892 copy

cydra

dsc 0379 copy

img 6867 copy

img 6904 copy

Η ιστορία του Drone Racing

Οι πρώτοι ερασιτεχνικοί αγώνες ξεκίνησαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τέλη του 2014. Οι διαγωνισμοί αυτοί ονομάστηκαν Rotor Cross. Βλέποντας αυτά τα βίντεο στα τέλη του 2014, λάτρεις του αερομοντελισμού και όχι μόνο, άρχισαν να κατασκευάζουν το δικό τους εξοπλισμό και να πειραματίζονται με διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως πιο μικρές κάμερες και βίντεο αναμεταδότες.

Η προβολή αυτή μέσω των κοινωνικών δικτύων βοήθησε να μεγαλώσει όλο αυτό γρήγορα σε παγκόσμια εμβέλεια. Σήμερα, το άθλημα των αγωνιστικών τετρακόπτερων κερδίζει τόσο γρηγορά την προσοχή νέων και λάτρεις αθλημάτων ταχύτητας όπως NASCAR, RED BULL Air Racing, MotoGP, και όπως είναι αναμενόμενο έχει γίνει ένα αναγνωρισμένο άθλημα προβολής εικονικής πραγματικότητας. Κάθε μήνα νέα και πρωτοποριακά εξαρτήματα κυκλοφοράνε που κάνουν το άθλημα να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και κάνει τα τετρακόπτερα να πετάνε πιο ασφαλείς πιο γρήγορα, με καλύτερη ευκρίνεια εικόνας και με περισσότερους πιλότους στο αέρα ταυτόχρονα.

Από χόμπι… άθλημα

Ένα τετρακόπτερο κουβαλάει ένα βίντεο αναμεταδότη ραδιοκυμάτων και με αυτό ένας πιλότος μπορεί να πετάει το τετρακόπτερο του σε πραγματικό χρόνο. Χάρη σε αυτό κανένας δεν υπολόγιζε ότι αυτό το χόμπι θα έπαιρνε όλη αυτή τη δημοτικότητα που έχει σήμερα. Του χάρισε ένα πράγμα που έλειπε από το τρόπο που ένα θεατής μπορούσε να παρακολουθεί ένα πιλότο αγώνων που πετάει σε πραγματικό χρόνο σε πίστες. Βάζοντας ο ίδιος ο θεατής τα δικά του ειδικά γυαλιά μπορεί να παρακολουθεί όποιο πιλότο θελήσει εκείνη τη χρονική στιγμή απλός αλλάζοντας τη συχνότητα που εκπέμπει ο αναμεταδότης του πιλότου.

Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο του CYDRA:

Πηγή: Offsite.com.cy

Instagram Photos


Copyright © 2016 idrones All Rights Reserved.

Με την περιήγησή σας στο idrones.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.