Αμερικάνικα drone-"θεριστές" επιχειρούν από τη Λάρισα

oiuhgroiuwehgiuewghwe
«Για πρώτη φορά αμερικανικά drone επιχειρούν από ελληνικό αεροδρόμιο, αλλά μην περιμένετε να μείνουν εκεί μόνιμα». Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του defensenews.com, που σημειώνει πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ξεκίνησε τη χρήση των MQ-9 Reaper (θεριστές) drones από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας της Λάρισας, που βρίσκεται στο μέσον της ανατολικής πλευράς της Ελλάδας, κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος.
Απαντώντας σε ερώτηση του Defense News ο Eric Pahon, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σημείωσε ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται προσωρινά στη Λάρισα ενώ η συνήθης βάση τους στην Αφρική υφίσταται επισκευές. Η είδηση ότι επίκειται μεταφορά των drone στη Λάρισα πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Βήμα.
«Αυτά τα αεροσκάφη είναι άοπλα και χρησιμοποιούνται μόνο για αναγνώριση. Ωστόσο, λόγω ζητημάτων ασφαλείας, δεν δημοσιεύουμε λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες αποστολές», ανέφερε ο Pahon.
«Η υποστήριξή που προσφέρουν στην αποστολή αυτή και σε άλλες είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας στην εξωτερική πολιτική στην περιοχή, ειδικά για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από το νότο», πρόσθεσε.
Στη Λάρισα βρίσκεται το προσωπικό το οποίο είναι επιφορτισμένο για την απογείωση και προσγείωση των drones αλλά ο χειρισμός τους γίνεται από τις ΗΠΑ μέσω δορυφόρων.
Ο Auburn Davis, υπεύθυνος τύπου της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αφρική δήλωσε ότι τα drones θα πετούν μόνο μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου «σε δρομολόγια που έχουν την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και όσο επιχειρούν στον ελληνικό εναέριο χώρο θα είναι επαφή με την αρμόδια ελληνική αρχή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας».
Γιατί στη Λάρισα και όχι στο Ιντσιρλίκ
 
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν την Λάρισα και όχι το Ιντσιρλίκ στην νοτιοανατολική Τουρκία που συνήθως αποτελούσε την πρώτη επιλογή για τέτοιου είδους αποστολές, είναι ενδεικτική του πολύ κακού κλίματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που τροφοδοτούν διαρκώς σενάρια για την απόφαση των Αμερικάνων να μειώσουν μεσοπρόθεσμα την «εξάρτηση» τους από την Τουρκία σε ό,τι αφορά την χρήση στρατιωτικών υποδομών.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως εγκρίθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
 
Πηγή: newpost.gr
Copyright © 2018 idrones All Rights Reserved.

Με την περιήγησή σας στο idrones.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.