Η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων διαθέτει 10 drones: Στην πυρκαγιά στο Μάτι δεν πέταξε… κανένα

mati astynomika drones

Η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων διαθέτει στη δύναμη της 10 drones (και) για την πρόληψη πυρκαγιών, κάτι που είχε κόστος 4 εκατ.ευρώ για την Ελλάδα. Και όμως κανένα από αυτά δεν πέταξε στο Μάτι την περασμένη Δευτέρα τις κρίσιμες ώρες!

 

Ένα ηλεκτροκίνητο drone της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ένα ακόμη της Ελληνικής Αστυνομίας έπεσαν, τα τρία μηχανοκίνητα θέλουν αναβάθμιση στους κινητήρες τους και δύο ηλεκτροκίνητα έχουν προβλήματα με την πυξίδα τους! Και ας έγινε επίδειξη μόλις τον Μάρτιο του 2017, ενώ και στελέχη είχαν εκπαιδευτεί για να τα χειρίζονται. Στόχος τότε όπως ανέφεραν ήταν να εντοπίζουν έγκαιρα τις φλόγες, να περιπολούν και να καταδιώκουν. Τελικώς έκαναν την εμφάνιση τους για την κίνηση των εθνικών οδών και κατέγραψαν τα ήδη καμμένα δάση της Ζακύνθου.

Ενδεικτικό είναι ότι για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΘΑ, ζήτησε την συνδρομή των μεγάλων αμερικανικών drones Predator, που απογειώθηκαν από τη Λάρισα.

 

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν μήκος φτερών 4 μέτρα, βάρος 28 κιλά με δεξαμενή καυσίμων 12 λίτρων. Τα βενζινοκίνητα αποτελούνται από έναν δίχρονο κινητήρα με απλή βενζίνη το οποίο έχει μια αυτονομία πτήσης 24 ωρών, μια ακτίνα δράσης τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων ενώ μπορεί να φθάσει σε ύψος κοντά στα 21.000 πόδια. Αστυνομία και Πυροσβεστική υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να πετάξουν τρία σύγχρονα βενζινοκίνητα drones και ακόμη 6 ηλεκτροκίνητα με αυτονομία όμως 3,5 ωρών πτήσης.

 

Τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη, υπήρχε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στον έλεγχο των συνόρων, αλλά ούτε αυτό έγινε ποτέ. Και κάπως έτσι εξελίχθηκε σε... φιάσκο και η αγορά, αλλά και η εκπαίδευση των στελεχών.

Πηγή: pronews.gr

Copyright © 2018 idrones All Rights Reserved.

Με την περιήγησή σας στο idrones.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.