Ιαπωνία: Απαγορεύεται διά νόμου ο χειρισμός drone υπό μέθη

drone methi

Οι Ιάπωνες βουλευτές ψήφισαν σήμερα νόμο με τον οποίο απαγορεύεται και τιμωρείται η διακυβέρνηση μη επανδρωμένου, τηλεχειριζόμενου αεροπλάνου (drone) σε κατάσταση μέθης, λαμβάνοντας άλλο ένα μέτρο για την αποφυγή των ατυχημάτων που οφείλονται στα πολύ δημοφιλή αυτά μηχανήματα στη χώρα.

 

 

Το κείμενο, το οποίο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους γερουσιαστές, προβλέπει την επιβολή μέγιστου προστίμου 300.000 γιεν (περίπου 2.400 ευρώ) και ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους.

 

Κυρώσεις θα επιβάλλονται επίσης σε αυτούς που, ακόμη και χωρίς να έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά, κάνουν επικίνδυνες μανούβρες, όπως απότομες καθόδους με τα drones τους, καθώς προβλέπεται πρόστιμο που μπορεί να ανέλθει σε έως και 500.000 γιεν.

 

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν για τα drones βάρους άνω των 200 γραμμαρίων.

 

«Πιστεύουμε ότι η διακυβέρνηση ενός drone όταν κάποιος έχει πιει είναι κάτι που έχει την ίδια σοβαρότητα με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ» δήλωσε στο AFP υπάλληλος του Υπουργείου Μεταφορών.

 

Η Ιαπωνία έχει εδώ και αρκετά χρόνια υιοθετήσει σταδιακά έναν αυστηρό κανονισμό για τα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροπλάνα, απαγορεύοντας τελείως τη χρήση τους πάνω από ευαίσθητες περιοχές (επίσημα κτήρια, αεροδρόμια, πυρηνικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 κ.λπ.), όπως επίσης και πάνω από πλήθη.

 

Επίσης, έχει επιβάλει τη χορήγηση ειδικής άδειας για κάθε πτήση τους στην πλειονότητα των αστικών περιοχών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copyright © 2018 idrones All Rights Reserved.