Επίθεση των Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους και UAVs στο λιμάνι της πόλης αλ Μόχα

2763246.jpg

Μέλη του σιιτικού ένοπλου κινήματος των Χούθι της Υεμένης χρησιμοποίησαν πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) για να πλήξουν το λιμάνι της πόλης αλ Μόχα στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν θάνατοι, τραυματισμοί καθώς και ζημιές σε νοσοκομείο, ανέφεραν δυνάμεις που ανήκουν στην αραβική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών το 2015.

 

Δεν υπήρξε, πάντως, επιβεβαίωση της πληροφορίας για την επίθεση εναντίον της ναυτικής βάσης της συμμαχίας από τα μέσα ενημέρωσης των Χούθι, ούτε από τον εκπρόσωπο της ίδιας της συμμαχίας.

Η Μόχα, άλλοτε ακμάζουσα πόλη, εμπορικός κόμβος μέσω του οποίου εξαγόταν καφές, μετατράπηκε όπως και το κοντινό λιμάνι αλ Χόχα σε στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έως ότου απέσυραν μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους που δρούσαν στην Υεμένη νωρίτερα εφέτος. Οι σαουδαραβικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο των λιμανιών τον Ιούλιο.

«Οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν» χρησιμοποίησαν «βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στα οποία είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις [οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα] αναχαιτίστηκαν, [αλλά] κάποια έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές, έναν καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων και ένα κέντρο υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF)» ανέφερε η διοίκηση του λεγόμενου μετώπου δυτικής ακτής της συμμαχίας σε ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίσει εάν επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν ότι ένα νοσοκομείο επλήγη κατά τη διάρκεια επίθεσης σε κοντινά κτήρια. Δεν τραυματίστηκε κάποιο μέλος του προσωπικού της ούτε κάποιος ασθενής, αλλά η λειτουργία του κέντρου ανεστάλη, σύμφωνα με τη MSF.

Copyright © 2018 idrones All Rights Reserved.

Με την περιήγησή σας στο idrones.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.