Νέα μεγάλη διάκριση και πρώτο βραβείο σε διεθνές φεστιβάλ για τον Νίκο Σαράντο - Αποκλειστική συνέντευξη στο idrones

sarantos berlin idrones

Ακόμα μια μεγάλη διάκριση για τον Ηρακλειώτη αεροκινηματογραφιστή Νίκο Σαράντο που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Flash Film του Βερολίνου για την κατηγορία «Super short Drone» για την ταινία του «Το πρόσωπο της εγκατάλειψης»!

 

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εναέριο βίντεο που απεικονίζει με χαρακτηριστικό τρόπο ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, το Καλάμι, κοντά στην Άνω Βιάννο του Ηρακλείου. Ο Νίκος Σαράντος, που βλέπει δημιουργία του να διακρίνεται για τέταρτη φορά σε διεθνές φεστιβάλ, παραχώρησε συνέντευξη στο idrones για αυτή τη μεγάλη επιτυχία του!

Δείτε το βίντεο:

Όπως αναφέρει ο Νίκος Σαράντος για τη δημιουργία του: "Θα μπορούσε να είναι κάποιο χωριό της εμπόλεμης Συρίας που οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν μέσα σε μία νύχτα για να σωθούν.

Ένα πυκνοκατοικημένο πανέμορφο χωριό που οι κάτοικοι του το παράτησαν.  Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, σε σπίτια ''κουφάρια',' με αντικείμενα σκόρπια στα πατώματα, ανάμεσα σε κουρελιασμένα ρούχα, τετράδια με μισοτελειωμένα σημειώματα, πιάτα και ποτήρια στις θήκες τους έτοιμα να ξαναχρησιμοποιηθούν. Πάνω απ΄όλα όμως η μυρωδιά της εγκατάλειψης και το ''καταπλάκωμα'' της μελαγχολίας σε να χωριό που πριν μερικές δεκαετίες ήταν γεμάτο ζωή.

Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει όποιος βρεθεί 80 χιλιόμετρα Ανατολικά του Ηρακλείου δίπλα από την Άνω Βιάννο στο χωριό Καλάμι. Ένα χωριό χτισμένο σε μαγευτικό τοπίο, δίπλα σε βουνά, ποτάμια και πυκνή βλάστηση, που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί το άφησαν να ερημώσει.

Πάνω από εκατόν πενήντα ήταν οι οικογένειες και εξακόσιοι περίπου οι κάτοικοι του Καλαμίου πριν αρχίσει η ερημοποίηση του στα μέσα της δεκαετίας του 70 που οι κάτοικοι σταδιακά κατέβηκαν προς τα Νότια παράλια, ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη στην Ψαρή φοράδα και την Άρβη, στις θερμοσκοπικές καλλιέργειες και κάποιοι άλλοι έφυγαν προς τα αστικά κέντρα.

Σήμερα το χωριό παραμένει ίσως ως το χαρακτηριστικότερο μνημείο εγκατάλειψης της υπαίθρου και απαριθμεί οκτώ μόνιμους , ηλικιωμένους κατοίκους..."

viannos sarantos

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Idrones.gr: Περιέγραψε μας την εμπειρία σου από τη συμμετοχή -και φυσικά τη διάκριση- στον συγκεκριμένο ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ποιες άλλες συμμετοχές σου έκαναν εντύπωση; Περίμενες ότι η δική σου δημιουργία θα τα πάει τόσο καλά;

Το «The face of abandonement» το επέλεξα ανάμεσα σε δεκάδες άλλες εναέριες δημιουργίες από το κανάλι μου Sarantos Nikos στο YouTube. Η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ ήταν εντελώς τυχαία και καθόλου οργανωμένη. Τα φεστιβάλ όπως και το ''THE BERLIN FLASH FILM FESTIVAL'' τα γνώρισα από δικές σας δημοσιεύσεις στο Idrones.gr και αμέσως μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια για το τι θα μπορούσε να καταφέρει μια δική μου συμμετοχή. Υπάρχουν πάρα πολλές αξιόλογες υποψηφιότητες από όλα τα μέρη του κόσμου που ανταγωνίζονται για να διακριθούν. Αυτό δημιουργεί συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στις επιτυχίες.

Έχω τη χαρά και την τιμή η ταινία μου να έχει κατακτήσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία SUPER SHORT DRONE για τον Δεκέμβριο του 2017 στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου ''THE BERLIN FLASH FILM FESTIVAL''.  Την 3η θέση στο φεστιβάλ του Λος Αντζελες, ‘’LOS ANGELES CineFest’’στην κατηγορία φωτογραφία, όπου ευχαριστώ θερμά τον κόσμο που συμμετείχε στην ψηφοφορία του τελικού του Νοεμβρίου και με στήριξε. Και τέλος την επιλογή του από το φεστιβάλ του Μπορντό στης Γαλλίας να συμμετέχει και να προβληθεί στο 3ο «CINÉDRONES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2017».

nikos sarantos drones

-Ποιο ήταν το αρχικό σου έναυσμα για να επιλέξεις τη συγκεκριμένη θεματική, του εγκαταλελειμμένου χωριού; Θεωρείς ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία στην εγκατάλειψη ελληνικών χωριών τις προηγούμενες δεκαετίες, με το προσφυγικό ρεύμα της εποχής μας, που οδηγεί, εν πολλοίς, σε παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά στη ζωή στην ύπαιθρο;

Μου έκανε τεράστια εντύπωση η εικόνα ενός χωριού που θα μπορούσε να είναι από την εμπόλεμη Συρία και οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν μέσα σε μία νύχτα για να σωθούν. Ένα πυκνοκατοικημένο πανέμορφο χωριό που ξαφνικά το παράτησαν. Θεώρησα ότι το θέμα της εγκατάλειψης και του μαρασμού της υπαίθρου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και σχετίζεται άμεσα με το προσφυγικό ρεύμα της εποχής μας όπως πολύ σωστά αναφέρετε.

Είμαστε ένας λαός που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά, μετανάστευση και ερημοποίηση της υπαίθρου. Δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες στην χώρα μας αλλά και οι παγκόσμια αστάθεια σε πολλά μέρη του πλανήτη, μας έχει φέρει ξανά μπροστά σε αυτά τα ζητήματα τα τελευταία χρόνια.

Μέσα από την μελαγχολία των εικόνων του ερημωμένου χωριού μπορεί κάποιος να διακρίνει την ομορφιά του τοπίου και της φύσης και να αναρωτηθεί για το μέλλον και αν θέλουμε εμείς να το κτίσουμε καλύτερο, αφήνοντας πίσω μας τα αρνητικά που μας έφεραν εκεί..

viannos222

mantalaki

 - Ποιο είναι το αγαπημένο σου αντικείμενο για αεροκινηματογράφηση και ποιο μοντέλο χρησιμοποιείς συνήθως, και γιατί;

Ο πανέμορφος τόπος μας και οι ανθρώπινες ιστορίες που υπάρχουν πίσω από την πρώτη εικόνα. Είναι σημαντικό για μένα τα βίντεο μου πέρα από την ομορφιά των τοπίων να έχουν κάτι να πουν στον θεατή. Μια ιστορία. Ένα μήνυμα… Πριν τέσσερα χρόνια ξεκίνησα με το DJI Phantom 2 και την Go Pro, ενώ τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιώ το Phantom 4. 

Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από αυτά τα μοντέλα της Dji και μπορώ να πω ότι δεν θα άλλαζα το P2 αν δεν είχα κουραστεί με τις λήψεις από τον ευρυγώνιο φακό της GoPro. Πάντως και τα δυο αυτά μοντέλα μου παρείχαν σταθερότητα στις πτήσεις και πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην ποιότητα της εικόνας και στην κινηματογράφηση.  Οικονομικά και αξιόπιστα!

sarantos drone333

- Έλληνες αεροκινηματογραφιστές διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, αν και η χώρα μας δεν θεωρείται από τις κορυφαίες στη βιομηχανία του θεάματος. Θεωρείς ότι η συγκεκριμένη ενασχόληση βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στη χώρα μας; Υπάρχει κάτι που θα ζητούσες από την Πολιτεία;

Σαφώς και το επίπεδο της αεροκινηματογράφησης στην χώρα μας είναι πολύ υψηλό. Αυτό φαίνεται και στις παγκόσμιες διακρίσεις από πολλούς συναδέλφους όπως σωστά επισημάνατε. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε οργανωμένη βιομηχανία θεάματος, πάντα υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις από Έλληνες δημιουργούς που με κόπο, πενιχρά μέσα και χωρίς οικονομική στήριξη, στην πλειοψηφία τους, διακρίνονται και παίρνουν πρωτιές στο εξωτερικό.

Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες αυτές και ιδιαίτερα των αεροκινηματογραφιστών τώρα που είναι ακόμα οι αρχή της ‘’επανάστασης’’ της αεροκινηματογράφησης με τα drones. Να οργανώσει τις συνθήκες που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αυτής της μορφής τέχνης που διαφημίζει την χώρα μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

sarantos nikos

- Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, όσον αφορά στην αεροκινηματογράγηση;

Απλά να έχω υγεία και δύναμη να συνεχίζω μέσα από τις δημιουργίες μου να κάνω αυτό που αγαπάω και να το προφέρω στον κόσμο.

 

Copyright © 2018 idrones All Rights Reserved.

Με την περιήγησή σας στο idrones.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.