Η παγκόσμια καινοτομία των "Smartdrones" είναι ελληνική και ο δημιουργός της μιλάει στο idrones.gr!

senselabdubaiexo

Η τεχνολογική εξέλιξη των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, στο επίπεδο της καθημερινής, μαζικής εφαρμογής από όλους τους πολίτες και για την κάλυψη μιας σειράς κρίσιμων αναγκών αλλά και νέων, καινοτόμων εφαρμογών για τη βελτίωση της ζωής και τη λειτουργικότητα των κοινωνιών, έχει φαρδιά-πλατιά ελληνική υπογραφή.

Όπως ακριβώς το διαβάζετε. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρά την παντελή έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία, καινοτομεί πραγματικά, διακρίνεται παγκοσμίως και τελικά υπόσχεται να μας κάνει όλους… εν δυνάμει χειριστές των smartdrones, με άμεση συνέπεια τη διάσωση ζωών αλλά και να τα καταστήσει ως το μελλοντικό απαραίτητο αξεσουάρ!

Ο λόγος για το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Παρτσινέβελο, επικεφαλής της ομάδας «Senselab», που την είδε να διακρίνεται στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό στο Ντουμπάι «Drones for Good» ως μια εκ των 3 φιναλίστ από 1.000 ομάδες 160 χωρών του κόσμου.


smartdronesoloimazi

Πρόκειται για το project «SaveME» που αφορά στην κατασκευή μιας σειράς drones, τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones. Τo phone-drone επιτρέπει τη σύνδεση ενός smart-phone (μέσω πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται) με ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να αποκτήσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δύο συσκευές, με πιθανές εφαρμογές στην υγεία, στην καθοδήγηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε φυσικές καταστροφές και στη χαρτογράφηση.

smartodroneskinito

Ως μια πρώτη άμεση εφαρμογή θεωρείται η μεταφορά ιατρικών δειγμάτων για εξετάσεις αλλά και φαρμάκων, σε δύσβατες περιοχές, με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια, εξ ου και το χρυσό βραβείο «e-Health» στα πρόσφατα βραβεία «Healthcare Business Awards 2016» που τους απονεμήθηκε.

smartdronefarmakeio1

smartdronesfarmakeio

Ο άνθρωπος πίσω από τις διακρίσεις αλλά και πίσω από το… μέλλον που μας επιφυλάσσουν τα drones –ή μάλλον τα «έξυπνα drones»- Παναγιώτης Παρτσινέβελος, έδωσε αναλυτική συνέντευξη στο idrones.gr.

«Πάγια πρόταση του Εργαστηρίου είναι το «the Internet of Drones» για την ασφάλεια και προσωποποιημένη χρήση των drones, το λεγόμενο «dronesourcing», με δυνατότητες συνεργασίας πολλαπλών drones, όπως για τη σύνδεση drones με βιομετρικούς αισθητήρες επί ευαίσθητων ομάδων για παρακολούθηση και παροχή πρώτων βοηθειών και τον ακριβή εντοπισμό ναυαγών στη θάλασσα και η αποστολή των συντεταγμένων τους στις διασωστικές αρχές», εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής, αναμένοντας αργά ή γρήγορα τις καινοτομίες που ανέπτυξε η ομάδα του «να συμπεριληφθούν στην πλειοψηφία τους στα συστήματα του μέλλοντος».

«Οραματιζόμαστε στο μέλλον τα «smartdrones» να διατίθενται όπως οι θήκες κινητών τηλεφώνων σε διάφορα σχέδια και οι εφαρμογές τους να καλύπτουν τις προσωπικές ανάγκες του κάθε χρήστη», εξηγεί, και παρατηρώντας αυτά που έχουν ήδη καταφέρει, δεν είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε με αυτή την προοπτική…

smartdronespartsinevelos

 

Όμως, ούτε στη χώρα μας ούτε στο εξωτερικό είναι αρκετή από μόνη της μια καλή ιδέα και η πρακτική εφαρμογή της για να… αλλάξει ο κόσμος. Όπως παρατηρεί ο καθηγητής «το ανησυχητικό είναι ότι η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης ή ακόμη και η σκοπιμότητα διατηρεί την αναξιοκρατική και αντι-ακαδημαϊκή πρακτική που κατασπαράζει την ουσία για να επιπλεύσει η εφαρμογή, το προϊόν, η δικτύωση και η διαφημιστική παραχάραξη της αλήθειας από τους εκάστοτε πλασιέ «καινοτομίας». Για παράδειγμα, απλές προτάσεις για υποσύνολα όσων έχουμε ήδη υλοποιήσει, αλλού χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται ως έρευνα ή καινοτομία», επισημαίνει, τονίζοντας όμως ότι ήδη έχει συνάψει συνεργασίες με τρία τουλάχιστον επιχειρηματικά κέντρα στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη των εφαρμογών του.

Ο Παναγιώτη Παρτσινέβελος άνοιξε τα χαρτιά του και τις σκέψεις του στο idrones.gr:

Πόσο εξειδικευμένη και πολύπλοκη είναι, τελικά, η τεχνολογία σχεδιασμού και κατασκευής drones, δεδομένου του μεγάλου επιτεύγματός σας, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία;

Η αρχή των επιτευγμάτων μας στηρίζεται σε ιδέες με πραγματικά στοιχεία καινοτομίας, συνυφασμένη πάντοτε με την ικανότητα και τεχνολογική ειδικότητα της ομάδας να την υλοποιήσει. Σε αυτό το επίπεδο η στήριξη δεν είναι πάντοτε αναγκαία, καθώς κριτήρια αποτελούν η αντίληψη, η θεωρητική κατάρτιση και η έρευνα. Στα επόμενα βήματα της υλοποίησης η υλική στήριξη μέσω ερευνητικών προγραμμάτων ή επενδύσεων είναι θεμιτή και αναγκαία. Όταν δε η ικανότητα της ομάδας έχει αναδειχθεί εξακολουθητικώς σε διεθνές επίπεδο, τότε η στήριξη από την Πολιτεία δεν αποτελεί απλά ηθική υποχρέωση ή ανταπόδοση, αποτελεί μέτρο αξιοπρέπειας και καθίσταται ως ενστικτώδης αντίδραση επιβίωσής της, αν θέλει φυσικά να επιβιώσει.

Αν στηρίξεις το αποδεδειγμένα ικανό δεν έχεις ρίσκο, αλλά πολλαπλασιαστικά οφέλη ακόμη και σε όρους υλικούς, οικονομικούς, εργασιακούς, ανάπτυξης και εν τέλει ελπίδας. Δυστυχώς δεν είναι μόνο η απουσία στήριξης, είναι η αναποτελεσματικότητα των δομών της Παιδείας και κοινωνίας γενικότερα, και κάποιες φορές η μικρότητα ορισμένων «υπευθύνων» που επιλέγουν να ταλαιπωρούν εκείνους που δεν έχουν χρόνο να αντιδράσουν γιατί έχουν αφιερωθεί σε κάτι πιο αγαθό καλύπτοντας συχνά και την ανικανότητα των διωκτών τους.

Έτσι, για να προχωρήσουν τα όποια εγχειρήματά μας, θα πρέπει να παρεκκλίνουμε της Ακαδημαϊκής και ερευνητικής μας κατεύθυνσης και να σπαταλήσουμε τον περισσότερο χρόνο μας σε ευτελείς συναρμογές δημοσίων σχέσεων και οικονομικών συσχετίσεων, ενώ προσωπικά προτιμώ να διατηρούμε δομές έμπνευσης όπου επάγεται ελευθερία και σύνεση στα νέα παιδιά τα οποία αποτελούν την ελπίδα για το αύριο.

smartdroneprototype

Μπορείτε να μας περιγράψετε, ενδεικτικά, τους συγκεκριμένους ρόλους και τα καθήκοντα που επιτελεί ο κάθε ερευνητής του εργαστηρίου σας, ώστε να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα;

H διεπιστημονική ερευνητική ομάδα «Senselab» (www.senselab.tuc.gr), εξειδικεύεται σε αντικείμενα γεω-πληροφορικής, δορυφορικής τηλεπισκόπησης, αλγορίθμων, ανάλυσης εικόνας, μηχανολογίας, χαρτογραφίας, υπηρεσιών θέσης, σχεδιασμού, κλπ. Αποτελείται κυρίως από προπτυχιακούς φοιτητές όλων των σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο καθώς πολλές από τις υλοποιήσεις τους μπορούν να συγκριθούν με εργασίες μεταπτυχιακών διπλωμάτων ακόμη και του εξωτερικού.

Η σύνθεση των διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων και εξαιρετικών προσωπικοτήτων συντείνει στο γεγονός ότι το πραγματικό καθήκον και ρόλος του κάθε ερευνητή - φοιτητή στο εργαστήριο είναι να αποτελεί μέρος της ομάδας.

smartodronesdubaisimaia

 

Η πατέντα σας σε τι διαφέρει και τι περισσότερο προσφέρει από τα drones τελευταίας τεχνολογίας που είναι διαθέσιμα στην αγορά;

Η ερευνητική ιδιαιτερότητα στις υλοποιήσεις μας έναντι των drones τελευταίας γενιάς περιλαμβάνουν αντικείμενα καινοτομίας τόσο στο τεχνολογικό όσο και στο διαχειριστικό επίπεδο. Συνοπτικά, είμαστε από τους πρώτους που αναφερόμαστε και υλοποιούμε το “Internet of Drones” με δυνατότητες συνεργασίας πολλαπλών drones, τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και ασφάλειας μέσω δυναμικών επιλογών ελεύθερων από πτήση ζωνών σε επίπεδο ιδιοκτησίας, κτηρίου ή και ανθρώπου (π.χ. αυτόματη απαγόρευση φωτογράφισης πάνω από σχολεία), αποφυγής συγκρούσεων, κλπ.

Επίσης, η συνεργατικότητα για λήψη αποφάσεων, ο αυτόματος διαμοιρασμός του χώρου για βελτιωμένη έρευνα και διάσωση, η συνδυαστική συλλογή δεδομένων για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, αποτελούν ένα μικρό υποσύνολο των εφαρμογών που συνθέτουν το λεγόμενο “dronesourcing”. Οι προτάσεις μας έχουν να κάνουν με την προσωποποιημένη χρήση των drones, όπως ακριβώς είναι και η χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Πέραν του γενικού επιχειρησιακού και στρατηγικού πεδίου, σε τεχνολογικό επίπεδο έχουμε δημιουργήσει μεθοδολογίες αυτόματου και σε πραγματικό χρόνο προσδιορισμού θέσης πολλαπλών κινούμενων σημείων, το οποίο έχει άμεση εφαρμογή στον ακριβή εντοπισμό ναυαγών στη θάλασσα και αποστολή των συντεταγμένων τους στις διασωστικές αρχές, πράγμα που συναντάται για πρώτη φορά. Άλλες τεχνολογικές καινοτομίες περιλαμβάνουν την επεξεργασία δεδομένων επί της πτήσης χωρίς την ανάγκη χειριστή ή υπολογιστή βάσης, την προσγείωση σε κινούμενες πλατφόρμες όπως αυτοκίνητα και πλοία, την αυτόνομη πλοήγηση από το ίδιο το drone ώστε να αποτελεί ένα σύστημα λήψης αποφάσεων, τη σύνδεση της κάμερας με συσκευές εικονικής πραγματικότητας, την αυτόματη αναγνώριση προτύπων και χειρονομιών για έλεγχο χωρίς χειριστήριο, κλπ.

Επίσης, για πρώτη φορά υλοποιούμε σύνδεση drones με βιομετρικούς αισθητήρες επί ευαίσθητων ομάδων για παρακολούθηση και παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς και δημιουργία κινούμενων χαρτών ιδιοτήτων σε πραγματικό χρόνο, ώστε π.χ. να μπορούν οι ιθύνοντες να παρακολουθούν περιβαλλοντικούς ή αγροτικούς δείκτες και να παίρνουν άμεσα αποφάσεις. Οι μεθοδολογίες και τεχνολογίες που έχουμε αναπτύξει αναφέρονται σε αρχιτεκτονικές που καλύπτουν και εξελίσσουν οριζοντίως το σύνολο των εφαρμογών, ενώ αναμένουμε αργά ή γρήγορα να συμπεριληφθούν στην πλειοψηφία τους στα συστήματα του μέλλοντος.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα λυπηρό να υποστηρίζονται και διαφημίζονται ως καινοτόμες ακόμη και στον Ακαδημαϊκό χώρο, εφαρμογές απλοϊκής μεταφοράς αντικειμένων, ή χαρτογράφησης, ή εφαρμογών σε κινητά, ή σύνδεσης με κάποιον αισθητήρα για τη μέτρηση ιδιοτήτων. Είτε τα drones μεταφέρουν πίτσα, είτε φάρμακα, είτε την Ολυμπιακή φλόγα, είτε την θεραπεία μίας σπάνιας νόσου, το μεταφερόμενο προϊόν ή η εφαρμογή μπορεί να είναι σημαντικά, αλλά η ουσία που αφορά στα drones δεν αποτελεί καινοτομία αλλά απλό εντυπωσιασμό π.χ. για προσέλκυση επενδύσεων.

Το ανησυχητικό είναι ότι η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης ή ακόμη και η σκοπιμότητα διατηρεί την αναξιοκρατική και αντι-ακαδημαϊκή πρακτική που κατασπαράζει την ουσία για να επιπλεύσει η εφαρμογή, το προϊόν, η δικτύωση και η διαφημιστική παραχάραξη της αλήθειας από τους εκάστοτε πλασιέ «καινοτομίας».

Smartdroneindications

 

Πώς οραματίζεστε το μέλλον της πατέντας σας; Και ποιες άλλες χρήσεις και εφαρμογές, εκτός από αυτές που έχετε αναφέρει, θα μπορούσαν να προκύψουν;

Το «smartdrone» το οποίο διακρίθηκε στον διαγωνισμό Drones for Good στο Dubai, στηρίζεται στη σύζευξη ενός κινητού τηλεφώνου με ένα αναδιπλούμενο φορητό μη επανδρωμένο όχημα. H υλοποίηση της ιδέας προσφέρει ένα παραμετροποιήσιμο drone το οποίο αποτελεί ένα προσωπικό διασωστικό σύστημα. Στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, π.χ. πυρκαγιάς, όταν δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ή όταν ο χρήστης χρήζει άμεσης φαρμακευτικής περίθαλψης, το “smartdrone” με το πάτημα ενός κουμπιού στην εφαρμογή του τηλεφώνου μπορεί είτε να πλοηγηθεί αυτόνομα σε συμβεβλημένα φαρμακεία για να μεταφέρει φάρμακα αφού έχει ενημερώσει έγκαιρα για την ανάγκη του χρήστη, είτε να βρει σήμα τηλεφωνίας και να ειδοποιήσει τις αρχές, είτε να απεικονίσει στην οθόνη του κινητού ένα χάρτη διαφυγής από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Οραματιζόμαστε στο μέλλον τα «smartdrones» να διατίθενται όπως οι θήκες κινητών τηλεφώνων σε διάφορα σχέδια και οι εφαρμογές τους να καλύπτουν τις προσωπικές ανάγκες του κάθε χρήστη. Αυτή η ουσιαστική δυναμική που προσφέρεται, μέσω της ανοικτής παραμετροποίησης εφαρμογών από το κινητό τηλέφωνο, της ουσιαστικής βελτίωσης των χαρακτηριστικών του drone κάθε φορά που προμηθευόμαστε ένα νέο κινητό, και της δυνατότητας χρήσης των αισθητήρων του κινητού ως μέσου χαρτογράφησης, κάνει την ιδέα δυναμική και ικανή να καλύψει ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών.

Περιλαμβάνονται εφαρμογές περιβάλλοντος, ποιότητας αέρα, γεωργίας ακριβείας, έρευνας και διάσωσης, παρακολούθησης κατασκευών, κλπ. Ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει το smartdrone στο προσφυγικό πρόβλημα καθώς και ως εργαλείο μηχανικού για την αποτίμηση του όγκου των χωματισμών σε εκσκαφές και τεχνικά έργα.

smartodronesxartis

 

Ποια είναι τα επόμενα στάδια, μετά το πέρας του διαγωνισμού; Θα αναζητήσετε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα;

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε την αποδοχή και αναγνώριση από πλήθος σημαντικών διεθνών φορέων ενώ έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες με τρία τουλάχιστον επιχειρηματικά κέντρα στην Ευρώπη. Άλλωστε, τον τελευταίο χρόνο έχουμε λάβει βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς υψηλής απήχησης μεταξύ χιλιάδων ομάδων και σε διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα. Το πόσο μακριά θα φτάσουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όσο κι αν φαίνεται ασύμβατο, κυρίως από τον πολιτισμό που διέπει την κοινωνία μας, καθώς οι οικονομικοί όροι δεν είναι ούτε δίκαιοι ούτε επιφέρουν πραγματική πρόοδο.

Για παράδειγμα, απλές προτάσεις για υποσύνολα όσων έχουμε ήδη υλοποιήσει, αλλού χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται ως έρευνα ή καινοτομία. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι πλέον πολυπληθείς διαγωνισμοί με «φανταχτερούς» τίτλους οι οποίοι αναδεικνύουν επαναλαμβανόμενες, ή μη πραγματοποιήσιμες ιδέες που δεν μπορούν καν να υλοποιηθούν από τους υποψηφίους που τις προτείνουν και περιλαμβάνουν ελάχιστους συμμετέχοντες εκ των οποίων βραβεύονται σχεδόν όλοι.

Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο στηρίζουν τη μετριότητα και σύγχυση και τρέφουν την έπαρση, αλλά δημιουργούν μία έξη στην προχειρότητα η οποία δηλητηριάζει επικίνδυνα το μέλλον και εμποδίζει τους πραγματικά άξιους να προσφέρουν…

smartdroneapogeiosi

Πώς οραματίζεστε το μέλλον των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων στην κοινωνία μας;

Όπως αναφέραμε, η χρηματοδότηση υποστηρίζει συχνά επαναλαμβανόμενες υλοποιήσεις σε διαφορετικές, φαινομενικά εντυπωσιακές εφαρμογές, γεγονός που θα παρουσιάζεται στο μέλλον ως σημαντική πρόοδος στο κοινό αίσθημα. Μοιραία κάποια στιγμή θα υπάρξει κορεσμός, οπότε και θα περιοριστούν οι πωλήσεις μη επανδρωμένων μόνο από λίγες, μεγάλες εταιρείες. Πρέπει λοιπόν σύντομα να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας, πράγμα το οποίο επισημαίνουμε εδώ και χρόνια ώστε να αντιμετωπίζονται τα drones όχι ως πρόβλημα αλλά ως λύση στην καθημερινότητά μας.

smartodroneautomatiprosgeiosi

 

Θεωρείτε ότι με το παράδειγμά σας βοηθάτε τη χώρα μας να διακριθεί σε έναν τομέα που δεν μας έχει συνηθίσει, αυτόν των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών;

Η χώρα μας έχει να επιδείξει πληθώρα από παραδείγματα διακεκριμένων Ακαδημαϊκών και τεχνολογικών επιτευγμάτων αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι υποδομές κεφαλαιοποίησης αυτής της δυναμικής, είτε σε αναπτυξιακούς είτε σε πνευματικούς όρους. Για παράδειγμα, σε διπλανό μου γραφείο στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο Καθηγητής Στυλιανός Μερτίκας έχει υλοποιήσει και λειτουργεί τον πιο σύγχρονο σταθμό βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας στον κόσμο.

Επίσης, η ομάδα μας έχει αποτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια την μόνη αμιγώς Ελληνική συμμετοχή στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς διαστήματος στην ΕΕ, όπου απέσπασε 5 βραβεία. Είναι εξαιρετικά ασυμβίβαστο με την ντετερμινιστική πραγματικότητα ένα εργαστήριο χωρίς στήριξη στην άκρη της Ελλάδας να εξασφαλίζει μεταξύ εξακοσίων και πλέον εξειδικευμένων ομάδων τρεις πρώτες θέσεις και μάλιστα σε ειδικές κατηγορίες.

Η χώρα μας αρνείται να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Έχει απορρίψει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους στα γράμματα, την τέχνη και την τεχνολογία, καθώς, όντας σε κατάθλιψη φαίνεται να αποζητά μια χαλκευμένη δουλοπρέπεια αυτοικανοποίησης. Οφείλουμε να σταματήσουμε να αξιολογούμε τους ανθρώπους βάσει των διασυνδέσεών τους, των χειριστικών τους ικανοτήτων ή σε σχέση με το πόσο μπορούν να πουληθούν στην αγορά της μάζας.

Η ελπίδα βρίσκεται κάπου εκεί ανάμεσα και θέλει τον κόπο μας για να αναδυθεί…

smartdroneptisi

Επισκεφτείτε ψηφιακά το εργαστήριο στη διεύθυνση http://senselab.tuc.gr/

Copyright © 2018 idrones All Rights Reserved.

Με την περιήγησή σας στο idrones.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.