GeoSense: Οι πρωτοπόροι των drones ανοίγουν τα χαρτιά τους και οραματίζονται το μέλλον

geosense exoteriki

Το idrones.gr συνομίλησε με έναν από τους κύριους -και αρχαιότερους- "παίκτες" στον χώρο και στην αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τον Βασίλη Πολύχρονο, από την GeoSense.

 

 

Πρόκειται για την εταιρεία που ουσιαστικά καθιέρωσε τα drones στη χώρα μας, το μακρινό 2010, αντιπροσωπεύοντας τις σημαντικότερες εταιρείες του εξωτερικού και καθιστώντας τα ως εργαλεία συλλογής δεδομένων, και όχι μόνο. Μάθετε για ένα φάσμα υπηρεσιών και λειτουργιών που ίσως να μην είχατε φανταστεί ότι εφαρμόζονται στη χώρα μας, και ενημερωθείτε από τους πρωτοπόρους για τις προοπτικές που διανοίγονται στο κοντινό μας μέλλον, σχετικά με ένα πολύτιμο εργαλείο που κάποιοι, το βλέπουν ακόμα σαν παιχνίδι...

geosense etoimasies

 

Idrones.gr: Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες της GeoSense και ποιες υπηρεσίες προσφέρετε;

Βασίλης Πολύχρονος: H GeoSense ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών γεωπληροφορικής και GIS. Μέσα από μια σειρά μετασχηματισμών εξελίχθηκε σε μια εταιρεία με πολύ ισχυρή τεχνογνωσία σε θέματα γεωδαισίας, αυτοματοποιημένης χαρτογραφίας, τηλεπισκόπισης και φωτογραμμετρίας. Το 2010 γινόμαστε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που φέρνει στο προσκήνιο τα drones ως αποτελεσματικά εργαλεία αυτόματης συλλογής δεδομένων. Από τότε μέχρι σήμερα, η GeoSense επενδύει σταθερά στην υψηλή εξειδίκευση εργασιών με χρήση drones αντιπροσωπεύοντας στην Ελληνική αγορά τους πλέον αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού όπως η senseFly, η Sky-Watch και η DJI.

Η υψηλή τεχνογνωσία της εταιρείας προκύπτει και από τις διακρίσεις μας όπως: Ένα από τα 10 παγκοσμίως senseFly Advanced Service Centers, Ένας από τους 5 παγκοσμίως Pix4D Trainers, Sky-Watch beta tester και προσφάτως, μια από τις 5 αδειοδοτημένες από την ΥΠΑ σχολές χειριστών ΣμηΕΑ. Οι λύσεις που παρέχουμε καλύπτουν μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων όπως, 2D και 3D Χαρτογραφήσεις, Αρχαιολογικές αποτυπώσεις, Αποτυπώσεις όψεων, Περιβαλλοντικές αποτυπώσεις, Ογκομετρήσεις, Επιθεωρήσεις κατασκευών, Παρακολούθηση εξέλιξης έργων – Συστήματα BIM, Γεωργία Ακριβείας, Αεροψεκασμοί, Έρευνα και διάσωση, Θερμογραφήσεις, κλπ.

geosense paroysiasi

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πώς παραμένετε πάντα ενήμεροι σχετικά με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, και πώς αποκτάτε την εξειδικευμένη τεχνογνωσία σας;

Είναι πιο δύσκολο να μείνει κανείς στην κορυφή παρά να φτάσει εκεί. Το 2010 οραματιστήκαμε τη σημερινή ημέρα, την ώρα που ο ανταγωνισμός θεωρούσε ότι ασχολούμασταν με παιχνίδια. Σήμερα, κρατάμε τον πήχη ψηλά μέσα από τις απαιτήσεις των πελατών μας για όλο και μεγαλύτερη αποδοτικότητα, ακρίβεια, τεχνική υποστήριξη και αξιοπιστία. Παράλληλα, σε τακτική βάση 3-4 φορές το χρόνο βρισκόμαστε στο εξωτερικό παρακολουθώντας τις εξελίξεις, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ειδικές εκθέσεις, συζητώντας και ανταλλάσσοντας πληροφορίες και απόψεις με κατασκευαστές. Αισθανόμαστε ότι είμαστε μέρος της εξέλιξης καθώς αυτή οδηγείται από τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.

geosense ptisi

Ειδικά στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, τι προσφέρει η χρήση των drones και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό;

Σχετικά με το πρώτο σκέλος της ερώτησης, τα drones τοποθετούνται στο κομμάτι εκείνο που αναφέρεται στην τηλεπισκόπιση, δηλαδή, στην μέτρηση και καταγραφή ποσοτικών και ποιοτικών μεταβλητών εξ’ αποστάσεως. Με χρήση ειδικών καμερών που καταγράφουν μήκη κύματος στο ορατό φάσμα αλλά και πέραν αυτού, μπορούν να αποτυπώσουν φαινόμενα σε μία γεωργική εκμετάλλευση που δεν γίνονται άμεσα και έγκαιρα αντιληπτά με γυμνό μάτι. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή που λέει «ό,τι βλέπω από ψηλά δεν το βλέπω από τις πλευρές του αγροτεμαχίου», σίγουρα δεν θα μπορούσε το ανθρώπινο μάτι όσο εκπαιδευμένο και αν ήταν να αποφύγει την υποκειμενικότητα, εφόσον ο παραγωγός τύγχανε να τα εντοπίσει.

Τα drones στο ορατό φάσμα, μπορούν να καταγράψουν πληροφορίες σχετικές με την τοπογραφία του αγρού (ακριβείς διαστάσεις, υψομετρικές διαφορές, λεκάνες συγκέντρωσης υδάτων κτλ), με την ανθοφορία των φυτών και με την εκτίμηση της αέριας φυτομάζας. Μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα σποράς σε γραμμές φύτευσης καθώς και να δώσουν μια εκτίμηση του ποσοστού επιβίωσης των νεαρών φυτών.

Σε φάσματα πέραν του ορατού, τα drones μπορούν να αποτυπώσουν τη μεγαλύτερη βιοχημική διεργασία του πλανήτη, τη φωτοσύνθεση. Μέσω αυτής μπορούν να παραχθούν χάρτες υγείας των φυτών και ζώνες εφαρμογής φυτοπροστασίας ή λίπανσης με μεταβλητή ένταση ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μπορούν να αποτυπώσουν φαινόμενα προσβολών από συγκεκριμένες ασθένειες, να εντοπίσουν υδατικό stress και να εκτιμήσουν το στάδιο ωρίμανσης καρπών και λαχανικών.

Τέλος, μπορούν να αποτυπώσουν το βαθμό απόδοσης μιας συνταγής λίπανσης ή φυτοπροστασίας παράγοντας χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αναγκαιότητα επανάληψης ή μη της συνταγής. Τα οφέλη από τις παραπάνω εφαρμογές είναι πολλαπλά και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισροών άρα και του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγής, την ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και συμβάλουν στον ευρύτερο στόχο που αφορά την αειφορία της γεωργικής παραγωγής.

Σχετικά με το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό, η απάντηση είναι σύνθετη. Τεχνικά, είναι εφικτό να πετύχουμε έως και 20% μείωση του κόστους παραγωγής αλλά αυτό προϋποθέτει εξοπλισμό, τεχνογνωσία και χρονικές σειρές δεδομένων. Δεν είναι μια μαγική συνταγή όπως δυστυχώς, προσπαθούν πολλοί να περάσουν με σκοπό τα γρήγορα χρήματα. Υπάρχουν οίκοι του εξωτερικού που με κάμερες RGB ισχυρίζονται ότι μπορούν και ερμηνεύουν stress στις καλλιέργειες, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Η GeoSense, τα τελευταία 3 χρόνια αναλαμβάνει την εκπόνηση πιλοτικών προγραμμάτων σε διάφορες καλλιέργειες με σκοπό την πιστοποίηση της μεθοδολογίας και την εκπαίδευση των υποψηφίων πελατών. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μια πλήρη και καθετοποιημένη λύση που θα απευθύνεται σε συμβολαιακή γεωργία, μεγάλους παραγωγούς και σε ομάδες παραγωγών.

geosense capture 1

geosense capture 2

geosense capture 3

geosense capture 4

geosense capture 5

 

Πώς κρίνεται το πρόσφατα θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο σχετικά με την επαγγελματική χρήση των drones;

Η μετάβαση από μια κατάσταση αναρχίας σε κάτι οργανωμένο δεν είναι μια απλή διαδικασία. Το κανονιστικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά αυστηρό και δεσμευτικό σε πολλά ζητήματα ενώ παράλληλα είναι ελλιπές σε άλλα. Είναι γραφειοκρατικό, με παράβολα και διαδικασίες και εμπλουτισμένο με στοιχεία από τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Δυστυχώς, βασίστηκε σε μια τεχνική οδηγία της EASA και δεν εισακούστηκαν καθόλου οι φωνές κάποιων ειδικών. Πιστεύω, ότι πάσχει από πολλές παιδικές ασθένειες και θέλω να ελπίζω ότι η ΥΠΑ που δείχνει να έχει «ευήκοα ώτα» θα κινηθεί γρήγορα ώστε το υφιστάμενο πλαίσιο να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα και να ενηλικιωθεί. Πάντως, για να μη λέμε μόνο τα στραβά, το portal https://dagr.hcaa.gr/ είναι μια εξαιρετική προσπάθεια.

Ο μεγάλος φόβος όλων όσων θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους νόμιμα είναι η μη εφαρμογή του νόμου. Στη χώρα μας έχουμε μακρά παράδοση νόμων που υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αντικαπνιστικό. Πιστεύω ότι η εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τα drones θα οδηγήσει σε μια νέα επιχειρηματικότητα, ένα νέο επάγγελμα το οποίο θα απολαμβάνει και αντίστοιχες αμοιβές. Χωρίς να παρεξηγηθώ, πιστεύω ότι ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα χρήσης των drone. Ρίξτε μια ματιά στα διάφορα social media και από τις φωτογραφίες και τα video θα καταλάβετε τι εννοώ.

geosense parousiasi kosmos

Ποια μοντέλα προτιμάτε και για ποιους συγκεκριμένους λόγους, αναλόγως της εκάστοτε υπηρεσίες που παρέχετε;

Η μεγάλη μου αγάπη είναι τα πολύ ελαφριά συστήματος σταθερής πτέρυγας της senseFly. Η γνωστή σειρά eBee, eBee Plus και eBee SQ. Τέρατα αξιοπιστίας, άθραυστα, εντελώς ακίνδυνα με βάρος μεταξύ 690g και 1100g και με αυτονομίες που αγγίζουν τα 60 λεπτά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως οι επιθεωρήσεις γεφυρών ή κατασκευών όπου τα συστήματα σταθερής πτέρυγας δεν είναι ικανά. Εκεί, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι πολυκόπτερα (rotary wing) σχεδιασμένα από τους συνεργάτες μας τη FilmCopters με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ασφάλειας, όπως 8 ρότορες, διπλή τηλεμετρία, διπλός τηλεχειρισμός, διπλό GPS, διπλές μπαταρίες και ικανότητα πτήσης με εξαιρετικά δυνατούς ανέμους. Εκτός δουλειάς, είμαι κι εγώ οπαδός των παιχνιδιών που κυκλοφορούν κατά κανόνα στην παγκόσμια αγορά. Στη συλλογή μου υπάρχουν drones της DJI αλλά και ένα racing quad της SKY-HERO.

Το albris

geosense albris

To ebee

geosense ebee

Το ebeeplus

geosense ebeeplus

Ποιες προοπτικές και δυνατότητες διανοίγονται, κατά τη γνώμη σας, με την τεχνολογική εξέλιξη των drones, στους τομείς που άπτονται των δραστηριοτήτων σας;

Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές. Το μέλλον ανήκει στη ρομποτική. Όλες οι εργασίες, όπως τις ξέρουμε σήμερα θα αλλάξουν ριζικά, στο άμεσο μέλλον. Τα drones αποτελούν ένα πεδίο που μόλις έχουμε αρχίσει να εξερευνούμε. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Η Ελβετία προβλέπει, ότι για την εξυπηρέτηση του αυξανόμενου αριθμού αυτοκινήτων θα πρέπει έως το 2035 να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του εθνικού οδικού δικτύου της. Με δεδομένο το υψηλό κόστος κατασκευής οδικού δικτύου, μελετά έναν παράλληλο εναέριο οδικό άξονα για drones που θα μεταφέρουν ανθρώπους από πόλη σε πόλη με δρομολόγια ανά 15 λεπτά.

Η GeoSense βλέπει ήδη την επόμενη μέρα σε συστήματα εναέρια, επίγεια, υπόγεια και υποβρύχια καθώς και τις χρήσεις αυτών. Καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία, οι μπαταρίες, η νομοθεσία, θα προκύπτουν νέες προοπτικές, νέα επαγγέλματα, νέες προκλήσεις. Άλλωστε αυτό δεν μας έχει διδάξει η τεχνολογική εξέλιξη τόσα χρόνια; Πάνε πολλά χρόνια που από την ψηφιακή τεχνολογία των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ περάσαμε στα πανίσχυρα έξυπνα κινητά που έχουμε στην τσέπη μας;

geosense come to the future

Μάθετε περισσότερα για την GeoSense εδώ.

Copyright © 2018 idrones All Rights Reserved.

Με την περιήγησή σας στο idrones.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.